Isı Yalıtımının Faydaları

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu

Yapınıza uyguladığınız ısı yalıtımı sayesinde, yaşam konforunuz sınırlanmadan ihtiyacınız olan enerjiyi daha verimli ve etkin kullanabilirsiniz. Böylece, boşa harcanan enerjiyi minimuma indirir, enerji kaynaklarını daha verimli kullanmış olursunuz.

Enerji verimliliği sağlayan ısı yalıtım uygulamaları projelerin başlangıç yatırımları açısından ek bir maliyet gibi algılanabilir. Ancak geri dönüşleri hesaplandığında önemli ekonomik kazanımlar elde edilir.

Doğru yapılan ısı yalıtımı, bina enerji giderlerinizi ortalama %50 düşürür, kış aylarında daha az enerji tüketimiyle daha çok ısınmanızı sağlar, yaz aylarında da yaşadığınız mekanın aşırı ısınması engeller.

Isı Yalıtımıyla Enerji Verimliliği

Dünya enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ve rezervleri kısıtlı olan petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bugün hızla tükenmektedir. Enerji ihtiyacının sürekli arttığı ancak kaynakların gittikçe azaldığı dünyada, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için çok çeşitli programlar uygulanmaktadır. Isı yalıtımı ise en başarılı enerji tasarrufu araçlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Coğrafi konumu nedeniyle dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, kışın ısınmak, yazın da serinlemek için kullanılan enerji tüketimi her geçen gün artmaktadır. Enerji ihtiyacımızın %70’ini ithal ederken, bu enerjinin %30-40’ı binalarda tüketilmektedir. Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelesine destek olunması amacıyla ülkemizde enerji verimliliğiyle ilgili pek çok politika geliştirilmektedir.

Binalarda enerji verimliliği için uygulamaya giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile birlikte mevcut ve yeni yapılacak binalar için “Binalarda Enerji Kimlik Belgesi” alma zorunluluğu getirilmiştir.

Binalarda ısı kayıplarının %50’si dış duvarlarda, %25’i çatılarda, %20’si pencere ve kapılarda, %10’u zemin kat ve temel duvarlarında gerçekleşmektedir. Binanıza yaptırdığınız ısı yalıtımının sağladığı enerji tasarrufu, ısı ve elektrik giderlerinizi %50 oranında azaltır, enerji ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar.

Daha Güçlü ve Daha Uzun Ömürlü Yapılar

Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur. Isı yalıtımı sayesinde yapınızın ömrü uzar ve dayanıklılığı artar, böylece deprem güvenliğini sağlamaya da katkıda bulunur.

İnsan Sağlığına Olumlu Etki

Yapınıza doğru ısı yalıtımı yaptırarak sağlayacağınız iç mekanlar arasındaki homojen ısı dağılımı, yaşam alanlarınızdaki konforu artırır.

Bununla beraber, yapının dışına yapılan ısı yalıtımı; insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabilecek nem, küf, mantar, rutubet, tozlanma, gürültü, hava kirliliği gibi faktörlerin de oluşmasını önler.

Çevre ve Ekolojik Denge

Isı yalıtım uygulamaları, Türkiye ve Avrupa standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir. Isı yalıtımı uygulanmış yapıların ısıtılması, soğutulması ve iklimlendirilmesinde minimum enerji kullanılır, böylece kömür, doğalgaz gibi fosil atıkların tüketimi azalır. Bunun sonucunda da, atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer zararlı sera gazlarının salınımı minimum düzeye iner, çevreye ve ekolojik dengeye olan olumsuz etki de azalır.

Yapılarınıza standartlara uygun olarak ısı yalıtımı yaptığınızda, doğru seçilmiş yakıt türünü doğru bir teknikle yaktığınızda, harcadığınız enerjinin tamamını ısıtma amaçlı kullanabilirsiniz. Böylece enerjiyi boşa harcamadan, yakıtın çevre kirliliğine olan etkisini minimuma indirebilirsiniz.

Küresel Isınmaya Karşı Isı Yalıtımı

Atmosferdeki gazların gelen güneş ışınlarına karşı geçirgen, buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı çok daha az geçirgen olmasının sonucu olarak, yer kürenin beklenenden daha çok ısınmasını sağlayan doğal sürece “sera etkisi” (greenhouse effect) denir. İnsanoğlu tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyindeki sıcaklığın yükselmesi de “küresel ısınma”ya neden olur.

Küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan küresel iklim değişikliği son yıllarda dünyanın karşılaştığı en önemli sorunların başında gelmektedir ve dünyada yaşayan tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. İklim değişikliklerinin en belirgin sonuçları, dünyanın giderek ısınması, buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, yağış şekillerinin değişmesi, ekstrem hava olaylarının şiddetinde ve sıklığında önemli artışlar görülmesi ve tüm bunlara bağlı olarak ekolojik yapının değişime uğraması olarak özetlenebilir.

Doğru ısı yalıtımının yapılması, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için alınan en büyük önlemlerden biridir.

Ses Yalıtımı

Isı yalıtımı, dışarıdan gelen hava etkilerinin yanı sıra gürültüyü de azaltır. Böylece gürültünün insan üzerinde oluşturacağı zararlı etkilerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Ayrıca asansör, merdiven, tesisat gibi yapı boşluklarında kullanılan ısı yalıtımı uygulamaları, ses bacası oluşumunu engeller.

Ülke ve Aile Ekonomisine Katkı

Yapınızı dış etkenlerden koruyan ısı yalıtımı sayesinde bakım-onarım masraflarınız düşer. Enerji kaynaklarının optimum seviyede kullanılmasını sağladığından ülkemizin fosil yakıt ithalini düşürür, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltır. Ayrıca bina enerji ve aile sağlık giderlerini azaltarak ekonomiye de katkıda bulunmuş olur.

Pasif Ev Nedir? Neden Önemlidir?

Pasif ev, giderek önem kazanan geleceğin inşaat tasarımlarından biridir. Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetleri çıkaran ayrıca yaz kış demeden tam konfor sağlayan ev tipleridir. Konforlu, çevre dostu, ekonomik ve enerji verimli uluslararası bir bina standardıdır.

İlk pasif ev 1991 yılında Darmstadt /Almanya’da geliştirildi. Dünya genelinde 50.000 üzerinde pasif ev örneği bulunmaktadır, bunun 18.000’i Avusturya’dadır. Almanya’da ve Avusturya’da bu konuda bir çok örnekler görmek mümkün. Bir pasif evin 1 m2 yaşam alanı için yıllık maksimum ısıtma ihtiyacı 15 kWh/(m²a)  bu da yaklaşık 1,5 litre yağ/m² denk gelmektedir. Burada şu anlaşılmalı geleneksel ısınma metotlarına göre %90’a varan ısınma giderlerinde tasarruf sağlamak mümkün.

Önemli Pasif Ev Kriterleri:

Isı köprüsü ve ısı kaybı yok

Mükemmel duvar, çatı ve zemin yalıtımı

Yüksek verimli havalandırma sistemi

Pasif Enerji Katkıları:

Pencere ve diğer şeffaf alanlardan içeri sızan güneş ışınları

Aydınlatma ve elektrikli cihazlardan yayılan ısılar

Bina içerisindeki insanların vücut ısısı

Konforlu Havalandırma:

Buradaki hedef, çevre kirliliği ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri mümkün olduğunca minimum tutmaktır.

Normal hareket halinde, bir saatte her bir kişi başına 30 m3 temiz hava gerekli olmaktadır.

Konforlu havalandırmalar tüm bu gereklilikleri yerine getirmekle birlikte konforunuzu artırarak sıhhî ve temiz bir hava sağlamaktadırlar.

Daha az toz oluşumu.

Alerjik yapıya sahip olanlar için herhangi bir polen etkisi yoktur.

Kötü kokular ve sigara dumanı emilip tüm eve yayılmayı önler

Cereyan oluşmaması

Bültenimize Abone Olun.

Fırsat ve Duyurulardan Haberdar Olun.

    Benzer Yazılar

    Hızlı Teklif Alın.

    Bizimle iletişime geçin ve uzman ekibimizden hemen teklif alın.

    Teklif Al
    0212 596 44 64
    0532 233 21 26